Åka på barnsemester till Karlstad

Åka på Semester i Karlstad med barn

“Sola i Karlstad” är ett gammalt uttryck som gör att man tror att solen alltid skiner i Karlstad.

Solen lyser förvisso ofta i Karlstad då staden ligger vid Vättern (Sveriges näst största sjö) och vädret brukar vara fint vid kusten och större sjöar men det är inte orsaken till uttrycket.

Sola i Karlstad var egentligen ett smeknamn för Eva Lisa Holtz som drev ett värdshus i Karlstad på 1700-talet och som var vida känd för sitt glada och soliga humör. 

Där ser man vad ett glatt humör kan göra!

Jag tänkte tipsa om Karlstad som semesterort och vad man kan göra där när man är på barnsemester. 

Barn gillar som bekant att göra saker, att ligga i en solstol en hel dag utanför husvagnen är inte deras definition av en rolig dag så det gäller att hitta på aktiviteter för att de ska vara nöjda. 

Förra året semestrade vi i Karlstad och hade vår husvagn på Vita Sandars Camping som är en bra camping om man vill åka på semester med barnen i Karlstad.

Mariebergsskogen

Mariebergsskogen är stadsparken i stan och där finns en djurpark som heter Lillskogen. Det finns också något som heter lekträdgården, det finns en badplats och de har ett rundturståg som man med fördel kan åka på med barnen. Det finns också flera matställen om man blir sugen på att äta lunch.

Brigadmuseum

Brigadmuseet har något för både stora och små. För de vuxna så är det en historielektion om hur andra världskriget påverkade Sverige. För barnen är det en möjlighet att få se pansarvagnar, testa gamla hjälmar, använda kikare och mycket mer. När jag var liten hade jag tyckt att det varit jättespännande att klättra runt på en pansarvagn kan jag säga. Det finns även ett trevligt café där man kan ta sig en fika med barnen.

Båtbussarna

I Karlstad finns det båtbussar som kostar som en vanligt bussresa, båtbussarna går på Klarälvsdeltat och Vänern. De flesta barn tycker det är kul och spännande att åka båt så en båttur kan jag varmt rekommendera. 

Nöjesfabriken

Nöjesfabriken är en central punkt i Karlstads nöjesliv, de har restaurang, bar, uppträdanden, konserter vilket kanske inte låter så barnvänligt men de har också en riktigt fin bowlingbana där hela familjen kan umgås, äta gott och spela bowling. Bowling är en lagom ansträngande sport och fungerar alldeles ypperligt när det regnar eller är dåligt väder ute. 

Där har ni några av mina tips för vad ni kan göra när ni ska planera in en barnsemester i Karlstad. 

Ska ni också campa på Vida Sandars Camping så kanske vi ses där i sommar!