SL4 Österlenleden från och till Ystad längs kust och i skånskt inland, 188 km, 14 etapper

Ledens sträckning (188 km med 14 etapper enligt skaneleden.se) kan ses på kartan liksom mina dagsetapper. Jag springer i regel  fler  än en Skåneledsetapp/dag.  GPX-filer kan laddas ner för varje etapp på SL4 skaneleden.se.  I bilder och filmer under varje etapp beskriver jag bl a ledens framkomlighet, underlag, nivåskillnader, natur, miljö och det vackra och annorlunda jag ser.  För varje etapp finns två filmer, en kort (1 - 3 min) med musik och en längre  (5 - 8 min). Den längre är med spontant prat om det jag ser, upplever,  tankar, minnen samt ibland också halvtaskig sång och textskapande om Skåneleden. Oavsett vilken ni väljer, så välkomna att titta!

Etapp 1, Ystad station - Nybrostrand camping,  10 km den 29 jan 2019

Den första etappen, Ystad station till Nybrostrand camping är knappt 10 km lång och går vackert längs med havet och den kilometerlånga sandstranden i Ystad. Det är en helt okuperad sträcka på grus som underlag i ca 80% (ej biltrafik) och på asfalt i 20% (separat gång/cykelväg) längs mycket trafikerad väg. Inköpsmöjligheterna är många på sommarhalvåret. Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande.  Jag sprang sträckan lätt på drygt en och en halv timme inkl filmande och fotande. Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 2, Nybrostrand camping - Löderups strandbad, 15 km den 29 jan 2019

Den andra etappen på SL 4-leden, Nybrostrand camping till Löderups strandbad är 15 km lång och går vackert längs med havet på mjuka sandstigar fram till Kabusa skjutfält, som man i 5 km måste runda på stora vägen. De sista kilometerna på vägen utan vägren fram till Hammar. Fram till Hammar är sträckan helt okuperad. Från Hammar över Hammars vackra backar fram till Ales stenar och Kåseberga är det kuperat upp och ner. Från Kåseberga till Löderups strandbad går Skåneleden på stranden i några kilometer innan man kommer fram till Löderups strandbad. Den sträckan är i mjuk strandsand med stenar och tång och lite jobbig men det är en otroligt vacker del av etappen. Sista kilometrarna går genom Backåkra naturreservat  med närhet till Dag Hammarskölds gård, som är museum.  Inköpsmöjligheterna är många på sommarhalvåret, först i Nybrostrand, sedan i Kåseberga där man kan äta otroligt goda fiskrätter och sist i Löderups strandbad. Skåneledssidan säger att etappen är 18 km lång medan jag med hjälp av Runkeeper får sträckan till drygt 15 km. Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande.  Jag sprang sträckan i makligt tempo på tre timmar inkl matraster, filmande och njutningsfulla stopp i glädje över allt det vackra jag såg.  Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info. 

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 3, Löderups strandbad - Borrby strandbad, 12 km den 12 febr 2019

Den tredje etappen på SL 4-leden, Löderups strandbad till Borrby strandbad är drygt 12 km lång och går först genom hedar och skog i naturreservaten Backåkra och Hagestad i ca fem km innan man når etappens pärla (tycker jag i a f) naturreservatet Sandhammaren. En fantastisk strand, bred och lång i kilometer efter kilometer (7 km) till man kommer fram till Borrby strandbad där etappen tar slut och där man också har möjlighet att övernatta i ett vindskydd (toa finns också). En mycket vacker etapp, där de första 5 kilometerna bl a går längs  sandstigar på hederna och på skogsvägar som är tämligen lätta att springa. Tyngre går  det i sanden från Sandhammaren till Borrby strandbad men då skönheten är så enorm glömmer man lätt bort det. I Sandhammaren finns kiosk och servering och toalett. Skåneledssidan säger att etappen är 11 km lång och skyltarna 13 km medan jag med hjälp av Runkeeper  får sträckan till drygt 12 km. Mycket små nivåskillnader de första fem kilometerna sedan helt platt. Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. Jag sprang sträckan i makligt tempo på två och en halv timme inkl filmande. Tog sedan en lång rast på en ljugarbänk vid etappmålet och bara njöt av den underbara miljön, utsikten och siluetten av Bornholm som man kunde se långt bort i fjärran, då jag sprang i en fantastiskt klar dag. Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 4, Borrby strandbad - Simrishamn/Tobisviks camping, 20 km den 12 febr 2019

Den fjärde etappen på SL 4-leden, Borrby strandbad - Simrishamn och sedan ytterligare knappt 2 km till Tobisviks camping är 20 km lång. Etappen börjar som etapp tre slutade med strandspring fram till Skillinge för att därefter mer eller mindre gå på asfalt på cykelväg längs billed till Simrishamn med små nivåskillnader.  Man ser hela tiden havet till höger om sig i det öppna jordbrukslandskapet. Skillinge är liksom Brantevik idyller med sina fiskehamnar även om fisket i dag kanske inte är så stort. Etappen är mycket lätt att springa med ett fast underlag utom de fösta kilometrarna från Borrby strandbad där leden går längs stranden. Inköpsmöjligheter både i affär i Skillinge och Brantevik. I Brantevik kan man också handla godsaker i Branteviks fiskkiosk vid hamnen.

 Skåneledssidan säger att etappen är 20 km lång, vilket den är förbi Simrishamn till Tobisviks camping. Vill man stanna i Simrishamn så är den ca 18 km. Själv fick jag etappen till 20 km med hjälp av Runkeeper (till Tobisviks camping). Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande utom då man springer längs stranden då det är lite längre avstånd mellan dem.  Jag småsprang sträckan  på 3 och en halv timme inkl matrast och filmande till etappmålet Tobisviks camping, som tyvärr inte har någon Skåneledsskylt uppsatt (finns dock vid stationen i Simrishamn).  Därefter sprang jag tillbaka de knappt två kilometerna till Simrishamns  station, varifrån jag tog tåget hem till Ystad.  Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir det stora