DENNA SIDA FLYTTAS OCH FINNS NU OCKSÅ PÅ
www.utforskaskane.se 
där den blir en del tillsammans med skanepacykel.se och paddlaiskane.se
Sidan finns här t o m augusti men uppdateras inte längre
SÅ VÄLKOMNA DIT

SL3, Ås till åsleden går från Åstorp till Brösarp, 162 km, 14 etapper.

Leden sprangs i fyra dagsetapper  under mars 2019

Mitt spring av Skåneled 3, SL3, Ås till åsleden  började den 11 mars  och avslutades den 26 mars. Jag sprang de drygt 16 milen under fyra dagsetapper.  En sammanfattningsfilm över hela ledens 14 Skåneledsetapper kan ses nedan.   Leden är en riktig skogsled i mycket bokskog och över många åsar.  Pärlor på leden är alla åsar och framför allt Söderåsens nationalpark  och Drakamöllans naturreservat. Filmen innehåller bara bakgrundsmusik och det finns ej några förklarande texter.  För info om varje etapp rulla sidan  nedåt så kommer först  en karta över leden samt därefter en redovisning av varje etapp i  text, bilder och film i Skåneledsordning och som jag sprang dem.  
Ledens sträckning (162 km med 14 etapper enligt skaneleden.se) kan ses på kartan.  Kartan ger bara en övergripande bild av leden och är inritad av mig.  Detaljerad karta  finns på Skåneledens sida. Jag springer alltid fler än  en Skåneledsetapp/dag och det kan ibland vara smärre skillnader i min beräkning av distanser (med hjälp av appen Runkeeper) och Skåneledens mätningar. GPX-filer kan laddas ner till mobil för varje etapp på SL3, skaneleden.se. Man måste då ha en app i mobilen. Jag använder mig av appen Topo GPS för karta över etappen och som också visar exakt var jag befinner mig. Skåneleden är väldigt bra utmärkt men mobilkartan ger en extra trygghet  att inte gå vilse. I bilderna och filmerna under varje etapp beskriver jag bl a ledens framkomlighet, underlag, nivåskillnader, natur, miljö och det vackra och annorlunda jag ser.  För varje etapp finns två filmer, en kortare  (1 - 5 min) med musik och en längre (5 - 8 min). Den längre är med spontant prat om det jag ser, upplever, tankar, minnen samt ibland också halvtaskig sång och textskapande om Skåneleden. Oavsett vilken ni väljer, så välkomna att titta!

Etapp 1, Åstorp - Hålebäck, 10 km den 11 mars 2019

Jag åkte tåg i drygt två timmar från Ystad till Åstorp den 11 mars med två tågbyten för att kunna springa den första etappen och ytterligare tre etapper på SL3-leden med slutmål Skäralid i Söderåsens nationalpark.  

Den första etappen på SL3-leden går från Åstorps station till Hålebäck och är knappt 10 km  lång.  Den går i härlig omväxlande skog. Den är mycket lätt att springa då underlaget går på jämna och fina skogsstigar/vägar.  Jag sprang sträckan i lugnt tempo på knappt en och en halvtimme inkl  småprat med annan vandrare som visade mig på ett tranpar som häckade (några kilometer från Åstorp). Filmandet och många njutningsfulla stopp i glädje över allt det vackra jag såg i den glittrande förmiddagssolen  gjorde ju också att tiden gick.  Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Etappen avslutas vid vindskyddet vid Hålebäck, som är en bäck som rinner strax nedanför vindskyddet.  Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 2, Hålebäck - Krika skog, 10 km  den 11 mars 2019

Den andra etappen på SL3-leden går från Hålebäck till Krika skog och till vindskyddet där. Strax innan vindskyddet i Krika skog kan man fylla på vatten från kran.  Första hälften av etappen går på asfalt och grusvägar och är i stort sett okuperad, vilket gör den mycket lätt att springa. Den andra hälften går till större delen på skogsstigar upp och ner. Enligt Skåneledssidan så är etappen av medelnivå. Det kan stämma bra om man ser på hela etappen men annars så är som sagt den första hälften väldigt lätt och den andra hälften (enligt mig och mitt springande) ganska tuff. Jag sprang etappen på drygt två timmar då jag fick göra en längre rast på grund av att min actionkamera hängde sig.

Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.  Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 3, Krika skog - Klåveröd, 14 km den 11 mars 2019

Den tredje etappen på SL3-leden går från vindskyddet i Krika skog till vindskyddet i Klåveröd. Etappen är  14 km lång och är enligt Skåneledssidan av medelnivå.  Jag sprang etappen på nästan tre timmar (m a o tog etappen väldigt lång tid).  Men då var det inklusive matrast och filmning och fotande förstås. Det var blött och tungsprunget på skogsstigarna de första kilometerna  för att därefter vara mycket lättsprunget på skogsvägar i ca en halvmil. Slutet av etappen blev tuffare då det då var skogsstigar i kuperad terräng som gällde . Ett par kilometer innan Klåveröds vindskydd finns ett mycket vackert beläget vindskydd vid en liten sjö. Där finns också en brunn men om vattnet är drickbart vet jag ej. Vindskyddet tillhör Klåveröds strövområde.

Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 4, Klåveröd - Söderåsens Nationalpark,  6 km den 11 mars 2019

Etapp 4 från Klåveröds vindskydd till Skäralid går genom den vackra Nationalparken Söderåsen. Leden går nere i dalgången, där det då jag sprang där den 11 mars var mycket blött. Etappen är 6 km lång och nere från dalgången leder sedan i slutet en stig rakt upp mot utsiktsplatsen Kopparhatten. En utsiktsplats, som är mycket välbesökt under alla årstider men mest på somrarna. Att springa i en nationalpark är en upplevelse då man försöker hålla naturen vild och otuktad. Nationalparken har en kortare runda på bryggor/spångar som är handikappsanpassad och där  kan man köra med rullstol.

Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen, bara när man kommer fram till Skäralid och naturrummet, där det finns en restaurang, som dock har begränsade öppettider på höst-, vinter- och vårsäsongen. Jag sprang och gick etappen på två timmar både för att njuta men också för att dalsänkan var  ganska svårframkomlig och vattendränkt av allt det myckna regnandet som varit sista veckan.  När jag kom fram till Skäralid väntade jag in bussen som tog mig till Stehags station och därifrån tog jag tåget   till Ystad. En resa på drygt 2 timmar. Sammanfattning för den 11 mars: 4 etapper Skåneled på Söderåsen i ett underbart solglittrande och mitt på dagen solvarmt landskap.  Totaltid: 14 timmar från jag reste i väg från Ystad till jag kom hem igen. Ytterligare en bonusdag i livet!!!

                                                                  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 5, Söderåsens Nationalpark - Jällabjär, 11 km den 19 mars 2019

Efter att ha satt mig på tåget i Ystad redan kl 05.00 och bytt från tåg till buss i Stehag steg jag sedan av bussen från i Skäralid strax efter sju. Jag hade som dagsmål att ta mig fram 5 Skåneledsetapper, 52 km till Bjeveröd. där jag sedan kunde ta buss i Ludvigsborg mot Hörby för byte till buss mot Sjöbo, för byte mot Ystad. Mellan Bjeveröd och Ludvigsborg var det bara ett kort transportspring på 3 km. Så dagens totala distans skulle bli 55 km.

Etapp 5 på Skåneled 3 går från Söderåsens Nationalpark till Jällabjärs vindskydd och är i stor sett 11 km lång. Etappen börjar mycket tufft med mer eller mindre klättring upp på Söderåsen i ca en km. Därefter går leden uppe på åsen i kuperad terräng fram till den vackra Odensjön strax innan Röstånga, där det finns affär, övernattningsmöjligheter, kafeer och restaurang. Leden fortsätter sedan mer okuperat genom byn och jordbrukslandskap och bokskog. Etappen är klassad som utmanande på Skåneledens sida och som löpare håller jag med. Den var ganska tuff att springa. De 11 kilometerna tog nästan två timmar.  Om jag inte skulle filmat och fotat så mycket som jag gör så skulle jag säkerligen kunnat springa varje etappsträcka 25 - 30% snabbare. Men jag är inte ute efter att slå några hastighetsrekord utan jag vill njuta och njuta och försöka förmedla allt vackert jag ser och upplever i bild och film.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 6, Jällabjär - S Hultarp, 11 km den 19 mars 2019

Etapp 6 på Skåneled 3 går från Jällabjär till Södra Hultarp, är 11 km lång och klassas som lätt av Skåneleden. Jag som löpare skulle vilja klassa den som medel med tanke på hur blött det var på stora delar av leden. Jag  skulle kunna klassa leden i tre delar, första tredjedelen kuperad, andra tredjedelen blöt och sista tredjedelen som mycket lättsprungen på vägar fram till vindskyddet i Södra Hultarp, som ligger fint i bokskogen.

Det som gladde mig oerhört på denna etapp var att jag hittade den första vitsippan. Inte bara gröna blad utan också en blomma samt jag hörde också många skönsjungande koltrastar. Det finns inga inköpsmöjligheter längs etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 7, S Hultarp - Maglebjär, 14 km den 19 mars 2019

Etapp 7, gick för mig genom mycket välkända marker, då jag bodde i Höör i mer än 30 år. Så det var en hel del nostalgispring på stigar och vägar  där jag sprungit åtskilliga hundra gånger och som jag pratar om lite i etappens "snackfilm". Etapp 7 går från Södra Hultarp till Maglebjär och passerar genom Frostavallen, som var ett vintermecka för storstadsbor (Lund och Malmö) från trettiotalet då det byggdes. Etappen är drygt 14 km lång.  Maglebjär har eget vindskydd och det finns också möjlighet att hyra stugor där. Några km innan Maglebjär passerar man  Frostavallen där det finns det två vindskydd, toaletter, grillplatser mm). Etappen var mycket lättsprungen utom där det var blött i markerna och när jag  skulle upp på den gamla vulkanen Allarpsbjär. Annars var det mest vägar och bra skogsstigar. Etappen tog mig 2,5 timme att avverka. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 8, Maglebjär - Onsvalakällan, 11 km den 19 mars 2019

 Etapp 8 på Skåneled 3, Maglebjär till Onsvalakällan är drygt 11 km lång och går i början på vägar genom sommarstugeområden vid Sjunnerup. När man sedan passerat över den mycket trafikerade vägen mellan Höör och Hässleholm, kommer man in i befriande lugna omväxlande bok- och granskog med ett och annat kalhygge. På vissa ställen var det vattendränka stigar men överlag var etappen ändå lite torrare än delar av de andra etapperna jag sprang under dagen. Inne i skogen är det lättkuperat men mycket nedfallna grenar, gör att man får ha full fokus på underlaget. Vindskyddet vid Onsvalakällan ligger fint inbäddat i terrängen. De elva kilometerna tog mig 1 timme och 45 minuter att avverka. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 9, Onsvalakällan - Bjeveröd, 5 km den 19 mars 2019 

Det är en mycket kort etapp  på bara 5 km på nästan plana skogsvägar. Vid Bjeveröd som tillhör  Fulltofta naturresevat  finns Skåneledens egna vindskydd och där finns också ett jättestort 25 kvm minst stort vindskydd byggt i sten och med eldstad inne i en hörna.  Är en pärla för lite större grupper. Kan ses på bild i galleriet. Där finns stora ängar för fri camping, toalett, vatten och fiskedammar. Många bäckar forsar fram i området och över dessa är det anpassat för rullstolar. Att jag skriver lite extra om Bjeveröd är lite av nostalgi, då jag varit där med många skolklasser, och egna barns fritid mm och haft lite frilufts/äventyrsliv. När jag kommit fram till Bjeveröd hade jag 40 minuter på mig att ta mig till busshållplatsen i Ludvigsborg, 3 km bort. Där jag också sedvanligt köpte två Coca Cola och en muffin och en dammsugare för att fira att 52 km Skåneled var avklarade + 3 transportspring. Det fnns inga inköpsmöjligheter längs med leden. Sprang lite fortare än jag gjort tidigare under dagen, då jag ville försäkra mig om att hinna med bussen, som bara går en gång i timmen. Etappen tog 45 minuter.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 10, Bjeveröd - Ekeröd, 12 km den 24 mars 2019

Etapp 10 Bjeveröd  - Ekeröd är enligt Runkeeper lite mer än 12 km, snarare 13. För mig som först åkte tåg i 1 timme och 40 minuter till Höör från Ystad och sedan transportsprang nästan 9 km från Höörs station till Bjeveröd genom skogen blev etappen ganska tuff. Det var mycket ojämnt underlag och blött här och där och hela tiden lite småkuperat. Etappen tog mig 2 och en halv timme att springa och då inkluderat kludd med utrustningen. Tappade mitt stabiliseringshandtag till kameran i marken och sedan fick jag det inte att fungera. Jag fick springa med kameran i handen, vilket innebär lite hackigare film men inget att göra något åt. Att tro att man kan springa 125 mil Skåneled utan att det händer lite incidenter då och då är väl  optimistiskt. De första 9 kilometerna av etappen var tuffast sedan blev det lite skogsvägar och t o m asfaltsväg, vilka så klart var lättsprungna. Det finns  inga inköpsmöjligheter på etappen men väl strax efter  Ekeröds vindskydd, vid Ekerödsrasten på andra sidan E22 finns gatukök, restaurang mm.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se   med både GPX-fil och annan info.

Etapp 11, Ekeröd - Timan, 13 km den 24 mars 2019

Etappen Ekeröd - Timan är 13 km lång och väldigt lättsprungen då den går mycket på skogsvägar. Jag missade dock avtagsvägar vid ett par tillfällen där oranga märken var otydliga och då är det en trygghet att ha GPX-filen att orientera sig med. Vid Timans vindskydd finns en kran med rinnande drickbart vatten. Inköpsmöjligheter finns strax efter starten vid Ekerödsrasten, när man kommit över den mycket trafikerade E22:an.  Då jag lyckades med konststycket att komma lite fel vid två tillfällen tog etappen mig betydligt längre tid än jag räknat med, 2,5 timmar. Då ingick i o f sig lunch i den tiden. 

I veckan som kommer avslutar jag Ås till åsleden genom att springa de tre sista etapperna, som är 42 km till Brösarp. När jag avslutat Ås till åsleden ska jag ge mig på Öresundsleden som kommer att visa helt annan natur och miljö/atmosfär än ås till åsleden.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Etapp 12, Timan - Rebbetuaröd, 21 km den 26 mars 2019

Efter att ha biltransporterats till Timans vindskydd och start av etapp 12 på ås till åsleden började jag småspringa (småspringer gör jag nog hela tiden) mot Rebbetuaröd 21 km bort (enligt Runkeeper 21,5 km). Jag hade som vanligt valt springdag då väderutsikterna var goda för sol. I och med att jag ju filmar och fotar så kommer jag inte att ge mig ut i allt för tufft väder. Etappen var en lång Skåneledsetapp med större delen av etappen på skogsvägar med varierat underlag. Det var bara efter ca 3 - 4 km som underlaget var svårsprunget på skogsstigar  som var steniga och ojämna och täckta av nedfallna grenar, som etappen var tuff. Sammalagd svårighetsgrad för en löpare får bli "lätt".  Etappen tog mig tre timmar att avverka.  Inga inköpsmöjligheter någonstans.  Rastplatsen vid Rebbetuaröd  låg fint  och vackert inbäddad i blandskog med gamla husgrundsrester och med en gammaldags handpump för vatten, som dock borde kokas (enligt skylt).  Tyvärr så filmade jag med min Goprokamera  direkt i handen, utan stabiliseringshandtag, vilket gör att filmerna inte blir så mjuka utan lite skakiga. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 13, Rebbetuaröd - Agusa, 7 km den 26 mars 2019

Etapp 13 till Agusa var av det mycket lättsprungna slaget och de 7 kilometerna sprangs inklusive  filmande och fotande på en dryg timme.  Finns inte så mycket att säga om etappen mer än att den i slutet går ihop med etapp 7B på Österlenleden för gemensamt etappslut i Agusa, som ligger fint på en höjd med ett flertal timrade bord och bänkar och så klart ett vindskydd. Inköpsmöjligheter finns inte på etappen. Glädjen av att  se och filma en citronfjäril på nära håll var etappens höjdpunkt liksom att springa igenom Rebbetuaröd by med en del gamla hus samt förbi den gamla hemliga radiostationen Hallabjär (försvarets numera nedlagda men tidigare mycket hemliga anläggning).  Tyvärr så filmade jag med min Goprokamera direkt i handen, utan stabiliseringshandtag, vilket gör att filmerna inte blir så mjuka utan lite skakiga.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 14, Agusa - Brösarp busstation, 16 km den 26 mars 2019

Etapp 14, Agusa till Brösarps station är varierad med spring på skogsvägar, stigar i bokstog över Hörrödsåsen. In och över eneskogen strax efter Hörröd och så pärlan, glädjen av att inte bara se blåsippor i massor utan att få springa över Drakamöllans naturreservat, med dess stora ljunghedar och kuperade landskap. Etappen är densamma som 7B på Österlenleden, så jag hade sprungit etappen bara för en månad sedan. Etappen slutar dock inte som 7B gör vid Torparebron ett par km från Brösarp utan den slutar vid Brösarps busstation vilket passade mig som därifrån åkte bussen hem till Ystad.  Tyvärr så filmade jag med min Goprokamera direkt i handen, utan stabiliseringshandtag, vilket gör att filmerna inte blir så mjuka utan lite skakiga.

Nu är Ås till åsleden avklarad och jag ser verkligen fram emot att få ta mig an Öresundsleden, SL5, som kommer att bjuda på det mytomspunna Kullaberg och havsnära spring längs den skånska västkusten samt även en Venetapp innan hela leden avslutas i Malmö.  Ville ju fira min delseger med inköp av en Coca Cola i Brösarp, så då jag hade lite tid över innan bussen skulle komma småsprang jag därför till Q8-macken som tyvärr var stängd p g a strömavbrott.  En anställd kom dock ut när jag stod där så jag bönade och bad att få köpa en Coca Cola på kredit. De kunde ju inte ta kort. Men hon litade på mig så jag fick en som jag kunde skåla i. Jag lovade att skicka pengar för drycken. Jag känner stor glädje och stolthet över mig själv efter att ha klarat ytterligare en led och det kan jag väl få göra?

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora