DENNA SIDA FLYTTAS OCH FINNS NU OCKSÅ PÅ
www.utforskaskane.se 
där den blir en del tillsammans med skanepacykel.se och paddlaiskane.se
Sidan finns här t o m augusti men uppdateras inte längre
SÅ VÄLKOMNA DIT

SL2 Nord till sydleden går från Hårsjö till Trelleborg, 325 km (335 km), 32 etapper  

     Leden sprangs under 10 dagsetapper 19 maj - 1 juli 2019

Mitt spring av Skåneled 2, SL2, Nord till syd-leden började den 19 maj och avslutades den 1 juli. Jag sprang de drygt 33 milen (jag fick leden till 335 km) under tio  dagsetapper. Det finns överst en sammanfattningsfilm över hela ledens 32 etapper.  Leden får anses vara en riktig skogsled i norr med mer jordbruksmiljö i söder fram till havet i Trelleborg. Nord till syd-leden har många pärlor, bl a  etapperna runt Finjasjön, Göingeåsen, Rövarekulan, Romeleåsen och sjöarna i söder. Leden bjuder på mycket vacker härlig bokskog på i stort sett alla etapper. Filmen innehåller bara bakgrundsmusik och det finns ej några förklarande texter. För info om varje etapp rulla sidan nedåt så kommer först en karta över leden samt därefter en redovisning av varje etapp i text, bilder och film i Skåneledsordning och som jag sprang dem.  Undantag etapp 15A som sprangs efter etapp 18 (för följsamhet).  På min Youtubesida "löpargubben" finns också alla filmer.
Ledens sträckning (325 km med 32 etapper kan ses på kartan. Kartan ger dock bara en övergripande bild av leden, som är ditritad av mig.  Detaljerad karta finns på Skåneledens sida. Jag springer i regel mer än en etapp/dag och det kan ibland vara smärre skillnader i min beräkning av distanser (med hjälp av appen Runkeeper) och Skåneledens mätningar. GPX-filer kan laddas ner till mobil för varje etapp på SL5 skaneleden.se. Man måste då ha en app i mobilen. Jag använder mig av appen Topo GPS för karta över etappen och som också visar exakt var jag befinner mig. Skåneleden är väldigt bra utmärkt men mobilkartan ger extra trygghet att inte gå vilse. I bilder och filmer under varje etapp beskriver jag bl a ledens framkomlighet, underlag, nivåskillnader, natur, miljö och det vackra och annorlunda jag ser.  För varje etapp finns två filmer, en kortare (1 - 5 min) med musik och en längre (5 - 8 min). Den längre är med spontant prat om det jag ser, upplever, tankar, minnen samt ibland också halvtaskig sång och textskapande om Skåneleden. Oavsett vilken ni väljer, så välkomna att titta!

Etapp 1, Hårsjö - Olastorp, 4 km den 19 maj 2019

Jag åkte tåg från kl 05.30 i nästan tre timmar från Ystad till Vittsjö den 19 maj med två tågbyten för att kunna springa den första etappen och ytterligare två etapper på SL2-leden med slutmål Hässleholm station. Från Vittsjö var det 7 km transportspring till vindskyddet i Hårsjö, där Nord till sydleden börjar.  

Den första etappen på SL2-leden går från Hårsjö till Olastorp och är knappt 4 km lång. Den går i stort sett bara i skog. Den är  relativt lätt att springa då den är så kort  även om etappen är lite kuperad. Jag sprang sträckan i lugnt tempo långt under timmen. 

Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Etappen avslutas vid vindskyddet vid Olastorp,  Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. Men ibland behöver man GPX-filen, så den är en trygghet att ha laddat ner.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 2, Olastorp - Vedema, 13 km den 19 maj 2019

Den andra  etappen på SL2-leden går från Olastorp till Vedema och är 13 km lång. Etappen kan sägas vara uppdelad i tre delar. Den första tredjedelen är av medelnivå enligt Skåneledens nivåbedömningar och går på skogsstigar. Den andra tredjedelen går på fina skogsvägar och är mycket lätt. De sista 3 - 4 kilometerna går mest på steniga skogsstigar och är mycket kuperad och den är enligt mig utmanande. När man kommer till etappslutet i Vedema  finns det en mycket fin öppen rastplats med övernattningsmöjligheter i kanten av den vackra bokskogen. Där finns också toalett och rinnande vatten från kran.  Jag sprang sträckan i lugnt tempo inkl rast i Vedema på 2,5 timmar.

Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.  Markeringar av Skåneleden är för det mesta mycket lätta att se, då de är ofta förekommande men  ibland behöver man GPX-filen, så den är en trygghet att ha laddat ner. Jag lyckades springa bort från leden vid ett stigskäl (stigars  svar på vägskäl) men kollade på GPX-filen och såg då direkt att jag valt fel stig.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 3, Vedema - Hässleholm, 22 km den 19 maj 2019

Den tredje etappen på SL2-leden går från Vedema till Hässleholm och är 22 km lång.  Etappen är lite kuperad i början  men planar sedan ut. Det som gör den lite jobbig är att den är tämligen lång. Den går mestadels på skogstigar, skogsvägar med varierat underlag. I Hässleholm från Finjasjön och de sista 5 kilometerna har man dragit den genom bokskogen på stigar nästan som en labyrint kors och tvärs för att den inte ska gå på cykelvägar eller bredvid trafikerad väg. Det är en mycket fin dragning man gjort då jag tycker det är lite jobbigt att springa länge bredvid trafik. Jag tog ganska slut på den etappen efter halva p g a för mycket träning dagen innan och bara två timmar sömn under natten. Så sträckan tog mig mycket lång tid att avverka,  drygt 4,5 timmar. 

Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen men så klart väl i Hässleholm.  Etappen avslutas precis vid Hässleholms station. Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. Men ibland behöver man GPX-filen, så den är en trygghet att ha laddat ner.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 4, Hässleholm - Göingeåsen, 12 km den 22 maj 2019

Då det är mycket logistik med tåg och buss, transportspring till etapper och från etapper så kände jag mig tvungen att bara ta etapp 4, 12 km från Hässleholm till Göingeåsen under en dag. Efter den etappen delar sig Nord till sydleden och etapp 4A, 4B och 4C går runt Finjasjön och tillbaka till Hässleholm medan etapp 5 fortsätter söderut  ner till Lillsjödal och mot Höör. För att jag ska ta dem i ordning så tar jag 4A - 4C under en dag (är ca 50 km inkl transportspring från Tormestorp (efter tåg o buss) till Göingeåsen. Om jag skulle tagit hela den sjörundan så hade den blivit ca 6 mil och jag ska försöka hålla mig mellan 3 - 5 mil/dag de dagar då jag springer. 

Den fjärde etappen på SL2-leden går från Hässleholm till Göingeåsen och är 12 km lång. Den går först ut från Hässleholm centrum, genom hembygdsparken, sedan genom Magle vattenrike och därefter mest i skog. Etappen är platt första delen, småkuperad andra delen och ganska tuff mot slutet upp på Göingeåsen. Etappen slutar vid ett mycket vackert och högt beläget vindskydd med utsikt mot Finjasjön  

Det tog mig mindre än två timmar att småspringa etappen. Den är bra markerad utom genom Magle Vattenrike där jag tycker det saknas några orange markeringar. Det finns inga inköpsmöjligheter på sträckan men man kan vandra/springa ner till Tormestorp samhälle (ca 2 km) för inköp. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 4A, Göingeåsen - Hovdala, 11 km den 4 juni 2019

Då jag jobbat nästan varje dag och med mycket långa arbetspass var jag tvungen att ta en paus med Skåneledsspringandet under två veckor. I dag den 4 juni kunde jag dock åter ta mig an leden, så jag sprang etapp 4A - 4C, 45 km, från Göingeåsen via Hovdala slott och Skyrup för att slutligen sluta vid  Hässleholm station. En sträcka på 45 km enligt Runkeeper och inte 47 som Skåneledsidan säger. Jag äntrade tåget i Ystad redan 04.30 och var framme vid vindskyddet i Göingeåsen, kl halv åtta. Så man får vara beredd att starta tidigt och åka länge med den förträffliga Skånetrafiken, vilket jag inte har några problem med. Hem tog det dock bara 2 timmar.

Etapp 4A på SL2-leden går från Göingeåsen till Hovdala slott och är 11 km lång. Den går först upp och ner på Göingeåsen och är där ganska tuff. Den senare delen av etappen är dock relativt lätt och går i stort sett på okuperade stigar och vägar. Leden är kategoriserad som medel av Skåneleden, vilket jag tycker stämmer bra även som spring.

Det tog mig drygt  två timmar att småspringa etappen. Den är bra markerad  på de flesta ställen men vid Hovdala är det en fördel att ha antingen en karta eller GPX-filen nedladdad, då leden först går en runda på ca 10 km för att komma tillbaka till Hovdala slott igen för att sedan gå längs Finjasjön mot Skyrup.   Det finns inga inköpsmöjligheter på sträckan men antar att man kan fika på Hovdala slott under sommarsäsongen. Strax efter Hovdala slott (100 m) finns en kran med dricksvatten och också toaletter.Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 4B,  Hovdala - Skyrup, 19 km den 4 juni 2019

Etapp 4B är lång, 19 km enligt Runkeeper och inte 20 som Skåneledssidan säger. Den första hälften är en runda som går från Hovdala slott och tillbaka till slottet. De 10 kilometerna var för mig mycket tuffa då de går på stigar med sten, rötter och upp och ner och aksträckor på mer än fem meter saknas. Det är dock en mycket härlig skogsvandring i allehanda trädslag. På denna runda kommer man till Nordens största trädhus, som dock inte var öppet då jag var där (kaffe och restaurang). Den senare delen av etappen är mer lättsprungen och går mycket längs med Finjasjön. 

Etappen tog nästan 4 timmar för mig med filmande, fotande och två raster. Vid etappslut i Skyrup kan man äta, fika vid  Skyrups golfbana.  


Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 4C, Skyrup - Hässleholm, 16  km den 4 juni 2019

Etappen går den första hälften genom skog (bok och blandskog) och slutligen genom en alsumpsskog på ca 2 km spångar. Den längsta sammanhängande spången är 1,3 km lång. Den första delen av första hälften är lite kuperad men den  andra hälften som går bredvid Finjasjön  och slutligen på stigar och vägar in mot Hässleholms station är i stort sett platt.

 Jag vill gärna rekommendera en vandring runt Finjasjön etapp 4 t o m 4C, totalt 57 km, då leden är omväxlande och bjuder på mycket vacker skogs- och sjövandring. Jag sprang/gick etappen 3 timmar, blev ganska trött mot slutet då jag fick exponera mig i sol och värme. Annars går nog drygt tre mil av de tre etappernas 45 km inne i skog där solens strålar inte når ner och där det känns ganska svalt. Myggmedel rekommenderas också. Inköps- ätmöjligheter finns vid etappstart, etappmål och några kilometer innan Hässleholm station vid kiosk som man passerar. Märkningen av leden är överlag bra men jag rekommenderar nedladdning av GPX-filer.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 5, Göingeåsen - Lillsjödal, 12 km den 7 juni 2019

 I dag den 7 juni startade jag åter från vindskyddet på Göingeåsen för att ta mig an etapp 5, 6, 7 och 8 till Bjeveröd. Jag kom att starta relativt sent p g a väderutsikterna (vill helst filma i sol och inte i regn) så frun körde mig i bil  till parkeringen 50 m från vindskyddet. 

Etapp 5 på SL2-leden går från Göingeåsen till Lillsjödal och det fint belägna vindskyddet där och är 12 km lång. Den går först upp och ner i den vackra bokskogen på Göingeåsen och är där ganska tuff. Den senare delen av etappen är dock relativt lätt och går i stort sett på okuperade stigar och vägar utom den sista kilometern som går i kuperad bokskog.  Leden är kategoriserad som medel av Skåneleden, vilket jag tycker stämmer bra även som spring.

Det tog mig drygt två timmar att småspringa etappen. Den är bra markerad.  Det finns inga inköpsmöjligheter på sträckan. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 6, Lillsjödal - Maglebjär, 21 km den 7 juni 2019

Etapp 6 Lillsjödal - Maglebjär är 21 km lång och är mycket lätt. Etappen går till stora delar på vägar av olika slag (asfalt, bra grusvägar, skogsvägar). Eftersom etappen är ganska lång så är den väl inte den roligaste med sitt vägspring även om den går i skog och vacker natur samt genom jordbruksmiljöer. Man passerar strax innan etappmålet Maglebjär, det gamla vinterparadiset Frostavallen som byggdes på 30-talet, där det då fanns hoppbacke, rodelbana, slalombackar, skridskobana på Vaxsjön och skidspår i omgivningarna. Malmö- och Lundabor kom farande i tusental till stationen Sjunnerup. En station man passerar under etapp 7.

Etappen tog mig 3,5 timmar att avverka inkl några  raster. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen men man kan vandra längs transportleder till antingen Sösdala eller Tjörnarp (båda är 3 km långa) för att handla eller ta tåg till leden eller åka därifrån. 


Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 7, Maglebjär - Onsvalakällan, 11 km den 7 juni 2019

Etapp 7 på Skånled 2 är samma som etapp 8 på Skåneled 3. Jag sprang den etappen i mars och jag har kopierat texten nedan. Att jag gjort det är för att jag inte har exakt samma uppfattning om etappen i dag den 7 juni mot då jag sprang den då med oklädda träd och buskar och med lite blött underlag, vilket jag inte upplevde i dag. Den första hälften är mycket lättsprungen och den andra hälften är nästan lika lättsprungen.  Jag fick också en differens med min Runkeeper i dag i förhållande till då (i dag nästan 1 km längre, vad det beror på, vet jag ej). Hur som helst så är etappen under alla omständigheter 11 km. Skillnaden att springa etappen i dag är att den är mycket vackrare med sin klädda natur (mycket bokskog) och torra underlag samt alla fåglars serenader. Ni kan ju också titta på de olika filmerna och jämföra etappen då i mars och i dag den 7 juni.

Så här skrev jag i mars om etappen

Etapp 8 på Skåneled 3, Maglebjär till Onsvalakällan är drygt 11 km lång och går i början på vägar genom sommarstugeområden vid Sjunnerup. När man sedan passerat över den mycket trafikerade vägen mellan Höör och Hässleholm, kommer man in i befriande lugna omväxlande bok- och granskog med ett och annat kalhygge. På vissa ställen var det vattendränka stigar men överlag var etappen ändå lite torrare än delar av de andra etapperna jag sprang under dagen. Inne i skogen är det lättkuperat men mycket nedfallna grenar, gör att man får ha full fokus på underlaget. Vindskyddet vid Onsvalakällan ligger fint inbäddat i terrängen. De elva kilometerna tog mig 1 timme och 45 minuter att avverka. Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 8, Onsvalakällan - Bjeveröd, 5 km den 7 juni 2019

Det är en mycket kort etapp på bara 5 km på nästan plana skogsvägar. Vid Bjeveröd som tillhör  Fulltofta naturresevat finns Skåneledens egna vindskydd och där finns också ett jättestort 25 kvm stort vindskydd byggt i sten och med eldstad inne i en hörna. Är en pärla för lite större grupper.  Där finns stora ängar för fri camping, toalett, vatten och fiskedammar. Många bäckar forsar fram i området och över dessa är det anpassat för rullstolar. Att jag skriver lite extra om Bjeveröd är lite av nostalgi, då jag varit där med många skolklasser, och egna barns fritid mm och haft lite frilufts/äventyrsliv. När jag kommit fram till Bjeveröd hade jag 20 minuter på mig att ta mig till busshållplatsen i Ludvigsborg, ca 3 km bort.

Det finns inga inköpsmöjligheter längs med leden (dock i Ludvigsborg). Sprang mycket fortare sista etappen än jag gjort tidigare under dagen, då jag ville försäkra mig om att hinna med bussen, som bara går en gång i timmen. Etappen tog knappt 40 minuter.  (texten är i stort sett kopierad från då jag sprang denna etapp i mars då den var en del av Ås till ås-leden. Jämför gärna filmerna för skillnaden är stor vad gäller växtligheten från mars till juni så klart. Då jag laddade kameran lyckades jag ställa om formatet omedvetet så filmerna ändrar format i slutet. Jag fick också filma med kameran i handen utan stabiliseringshandtag då jag lyckades tappa bort en klämma som skulle hålla kameran på plats.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 9,  Bjeveröd - Hörby Ringsjöstrand, 17 km den 16 juni 2019

I dag den 16 juni eter att ha vandrat uppe i Höga Kusten under veckan så tar jag mig åter an Skåneleden. Dagens etapper blir 9, 9A och 10. Från Bjeveröd till Rövarekulan med en total distans på ca 40 km. Från Rövarekulan tar jag mig sedan till busshållplats Rollsberga ca 3 km bort för hemfärd.

Etapp 9 Bjeveröd - Hörby Ringsjöstrand, nästan 17 km  bjuder på omväxlande natur. Mörka granskogar, sköna bokskogar, bäckar som forsar fram. Leden går förbi Fulltofta Naturcenter där man kan fika under säsong. Vid Hörby och de sista 5 kilometerna går leden uteslutande på vägar. Vid Hörby Ringsjöstrand finns möjlighet att campa eller hyra stuga samt äta och fika. Etappen tog mig 3,5 timmar att avverka. Jag hade lite problem med min tekniska utrustning på grund av fukt antar jag men det ordnade sig så småningom då solen kom vid lunchtid.

Inköpsmöjligheter finns som jag nämnt i Fulltofta Naturcenter, Hörby Ringsjöstran och inte långt från leden i Hörby.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora


Etapp 9A,  Åkes rundled, 10 km den 16 juni 2019

Etapp 9 A, Åkes rundled går som namnet säger runt i 10 km och kommer tillbaka till utgångspunkten, en liten bit från Fulltofta naturcenter.  Den börjar ca 7 km efter att man sprungit/vandrat från Bjeveröd mot Hörby Ringsjöstrand. Det finns två vindskydd strax innan Naturcentret. Etappen förbinder också SL3-leden. Etappen går i stort sett bara på skogsstigar och i tät skog. 

Inköpsmöjligheter finns vid naturcentret under  högsäsong (fika). Etappen tog mig 2 timmar att avverka då det var ganska surt i markerna efter nattens regn.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora


Etapp 10,  Hörby Ringsjöstrand - Rövarekulan, 13 km den 16 juni 2019

Etapp 10 börjar med i stort sett 5 km på väg för att sedan bli oerhört tuff, då man lämnar Ringsjön och tar sig mot åsen vi Gudmuntorp. Då jag sprang där var stigarna nästan helt igenvuxna och inte nedtrampade. Vegetationen var meterhög.  De sista 3 kilometerna gick sedan åter på väg så det var där mycket lättsprunget. Rövarekulans vindskydd låg bara ca 100 m in från vägen. Det är ca 2 k till busshållplats. Etappen tog mig 2,5 timmar att springa mycket på grund av det oerhört höga gräset, nässlor, tistlar som fanns på stigen efter 5 km till ungefär 10 km.

Det finns inköpsmöjligheter vid Hörby Ringsjöstrand camping och restaurang och också möjlighet att campa.  På sina ställen där det var mycket igenvuxet var det lite svårt att se orangemarkeringarna, så där var det verkligen bra att ha GPX-filen nedladdad. Själv lyckades jag springa fel ca 1 km då jag inte såg en orange pil som pekade  in på en igenvuxen skogstig.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora


Etapp 11. Rövarekulan - Höghult, 9 km den 18 juni 2019

Efter att ha åkt tåg och buss från Ystad till busshållplats Rollsberga, som ligger  3 km) från etappstarten i Rövarekulan startade jag strax efter kl åtta i en härlig sommardag. Jag befarade att det skulle bli mycket varmt och att jag i dt öppna landskapet skulle få mycket sol på mig de tre etapper jag skulle springa. Etapp 11 till Höghult, etapp 12 till Krankesjön och etapp 13 till Väderkullen. Totalt 34 km på Skåneled och och knappt 9 km från och till busshållplats i Rollsberga resp Veberöd.

Etapp 11 start är magisk då man springer i det vackra och härliga Rövarekulans naturreservat upp och ner och längs med Bråån nere i ravinen. Efter de första magiska kilometerna bär det sedan ut i öppna landskap på vägar men även längs med ängar där gräset var om inte meterhögt så inte långt därifrån. Dessa ca 2 km i grässpring var inte lätta då det verkade som jag var den första som trampade ner gräset.  Etappslutet Höghult ligger i en bokskog, lite av en skogsö i jordbrukslandskapet. Där finns ett bra vindskydd, toalett, vatten och ved. Precis som det ska vara på en bra vandrarrastplats.  Då det var jobbigt att springa i det höga gräset tog etappens 9 km mig en timme och 40 minuter. Jag njöt dock länge av Rövarekulan som är en pärla att besöka- Det finns inköpsmöjligheter i Löberöd som man passerar efter ca 3 km.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 12, Höghult - Krankesjön, 11 km den 18 juni 2019

Etapp 12  mellan Höghult och Krankesjön går bl a   i jordbrukslandskap där man delar stig med kreatur, längs med nedlagd banvall, förbi Harlösa med en magisk utsikt uppe från kyrkan. I Harlösa fins även ett bibliotek som är inrymt i en slottsliknande  gammal nedlagd station. Även på denna etapp fick jag springa någon kilometer i mycket högt änggräs, vilket var jobbigt. Höghult slott stod som förebild till adventskalendern 1996 "Greveholm".  Jag sprang också förbi en gammal stenvalvsbro över Kävlingeån. Etappen är 11 km lång och tog mig drygt två timmar. Jag rastade och gjorde inköp i ICA-butiken i Harlösa. I övrigt finns det inga inköpsmöjligheter.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 13,  Krankesjön - Väderkullen, 14 km den 18 juni 2019

Etapp 13 Krankesjön - Väderkullen är 14 km lång och går i blandad natur och miljö. Från Harlösa och nästan ända fram till Torna Hällestad springer/vandrar man på en gammal banvall. Varav flera kilometer på en hög banvall med fantastisk utsikt över åkrar och ängar och det gamla skjutfältet Revingehed.  Efter Torna Hällestad blir det kuperat i Hällestads åsar. Man passerar också förbi Dalby stenbrott ett mycket populärt ställe att bada på. Mot slutet av etappen tar man sig upp på ytterkanten av Romeleåsen.  Etappen tog mig tre  timmar då solen stekte min kropp och jag kanske drack lite för lite. Sprang inte in i Torna Hällestad men där finns inköpsmöjligheter.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 13A,  Skryllerundan, 15 km den 19 juni 2019

Etapp 13A är en rundbana i omväxlande natur och underlag. Jag sprang etappen helt separat från övriga etapper och började vid Skryllegården, som är ett stort  motions- och fliluftscentrum med många olika motionsspår, gym, restaurang och möjligheter till många andra aktiviteter för både barn och vuxna. Så de första kilometerna från Skryllegården och de sista går på mycket fina motionsspår (ca 7 km). Övriga ca 8 kilometer går på ås (Hällestadsåsen), på stora beteshagar  och i bokskog. Etappen är både lätt och tuff. Jag sprang de 15 kilometerna på några minuter över två timmar. Inköpsmöjligheter finns vid Skryllegårdens friluftscentra.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 14, Väderkullen - Häckeberga, 8 km den 20 juni 2019

Etapp 14 Väderkullen - Häckeberga är en 8 km lång och tuff etapp enligt Skåneledssidan men jag tycker inte den var utmanande utan mer av medelklassificering. Hur som helst så är det en härlig etapp upp och ner över Romeleåsen. Synd bara att inte Kullatorpet är öppet mer än på söndagar och vid beställningar.  Så vandrar man eller springer så kan man fika där men annars finns det inga inköpsmöjligheter. Jag tog etappen på två dagar. De första 2.5 kilometerna avslutade tisdagen den 18 junis dagsetapper med spring ner till Veberöd (3 km) och till busstationen där och de resterande 5,5 kilometerna togs som en början av den 20 junis spring då jag sprang till Eksholmssjön via Häckeberga och Sturup, totalt bara den dagen 27 km (24 km Skåneledsetapper och 3 km transportled från Veberöd.  Sammanlagda tid för etappen blev 1.45 då jag var mycket trött då jag avslutade den 18 juni. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 15, Häckeberga - Sturup, 11 km den 20 juni 2019

Etapp 15 Häckeberga till Sturup bjuder på 11 härliga kilometers vandring/spring genom bokskogar och stora öppna betesmarker/ängar. På etappen finns utöver rastplatser och vindskydd i Häckeberga (ligger fint med utsikt över kuperade ängar) och Sturup även ett på ca halva etappen. Bilderna på vindskydden är från Häckeberga och det som ligger ca på mitten av etappen och som jag inte vet vad det heter. Inköpsmöjligheter finns inte på etappen. Etappen anses vara av medelnivå enligt Skåneledssidan, vilket jag tycker stämmer bra. Etappen tog mig drygt två timmar att springa med rast på ca halva.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 15A, Sturup - Dörröd redovisas efter etapp 18 och tillsammans med etapp 19 och 20

Etapp 15 A från Sturup till Dörröd och vidare till Blentarp med slutmål Snogeholmssjön  är en förgrening ut från huvudleden.

Etapp 16, Sturup - Eksholmssjön, 6 km den 20 juni 2019

Etapp 16 mellan Sturup och Eksholmssjön är en etapp präglad av jordbruk med spring/vandring längs med sädesfält, beteshagar och under start och landningsbanan på Sturups flygplats. Till och från Sturups flygplats finns en transportled på knappt 2 km, varför man kan flyga nästan direkt till Skåneleden om man vill. I min snackfilm säger jag att etappmålet heter Ekholmasjön fast det är fel, för etappmålet är Eksholmssjön och inget annat. Inköpsmöjligheter finns inte på etappen om man inte vandrar/springer till flygplatsen förstås. Etappen är mycket lättsprungen, lättvandrad och tog mig en dryg timme inkl filmande av flygplan för nedgång (fick vänta och passa på då de kom).  

Från Sturup kommer jag att springa en dagsetapp (etapp 15A, 19 och 20) mot Dörröd, Blentarp och avslutning till Snogeholmssjön. Dessa etapper är en förgrening ut frän leden liksom det är en förgrening från Torup till Malmö ut från huvudleden till Trelleborg. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 17, Eksholmssjön Torup, 9 km den 24 juni 2019

Den 24 juni 2019 sprang jag etapp 17 och 18  (23 km) från Eksholmssjön till Bulltofta i Malmö (en förgrening av Nord till sydleden).

Etapp 17 mellan Eksholmssjön och Torup är en mycket platt etapp präglad av både öppna jordbrukslandskap men även vacker bokskog. Vindskyddet vid Eksholmssön ligger fint i bokskog med utsikt mot den lilla sjön. Etappen går mestadels på vägar men det förekommer även stigar. Avslutningen på etappen är i Torups rekreationscenter med utegym, stor lekplats, flera fik och som kronan på verket Torups slott.  Strax efter Eksholmssjön finns en vattenkran med dricksvatten (1,5 km).  Jag sprang etappen på en dryg timme (1.15).

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 18, Torup - Bulltofta Malmö, 14 km den 24 juni 2019

Etapp 18 mellan Torup och Builtofta är liksom etapp 17, en mycket platt etapp präglad av i början skogsvägar men sedan till större delen på cykelvägar. Det är öppna jordbrukslandskap och samhällen till fram till halva etappen och resterande del  är i stort sett genom bebyggelse i Malmö fram till det fina rekreationscentert Bulltofta i Malmö. Där finns allt möjligt som motionsspår, bangolf, frisbeebanor och mycket mera.  Vindskyddet vid starten i Torup ligger i bokskogen med närhet till centrets utegym, stora lekplats  och flera fik och närhet till Torups slott. Jag sprang etappen på en drygt två timmar exkl längre rast i Torup. Inköpsmöjligheter finns i Torup och i Bulltofta.

Nästa dagsetapp blir från Sturup och etapp 15A, 19 och 20 mot Dörröd, Blentarp och till Snogeholmssjön. Dessa etapper är också en förgrening ut frän leden liksom de etapper jag sprang i dag Eksholmssjön till Bulltofta Malmö.  

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 15A, Sturup- Dörröd, 14 (12 km) den 29 juni 2019

Jag sprang etapp 15A från Sturup till Dörröd tillsammans med etapp 19 från Dörröd  till Blentarp för att avsluta med etappen Blentarp till Snogeholm, totalt ca 36 km då jag inte sprang upp och vände vi Kullatorpet. 

Etapp 15A mellan Sturup och Dörröd är en mycke lättsprungen etapp och som går uteslutande på skogsvägar. Naturen är dock vacker och inslagen med bokskog är många. Etappen är en riktig skogstetapp med synnerligen få hus utmed leden (i stort sett inga alls). Jag sprang etappen på en drygt två timmar. Jag tog det mycket lugnt.  Det finns inga inköpsmöjligheter längs etappen

Nästa två etapp  är 19 och 20 mot Dörröd, Blentarp och till Snogeholmssjön. Dessa etapper är  en förgrening ut frän leden och slutar sedan där.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 19, Dörröd - Blentarp, 12 km den 29 juni 2019

Etapp 19 mellan Dörröd till Blentarp är mycket omväxlande. De första 5 kilometerna går på mycket lättsprungna vägar för att när man kommer upp på Romeleåsen, där Romeleåsens golfbana ligger bli ganska tufft kuperad och med igenvuxna stigar i ca 3 km. Därefter kommer man sedan ut på jordbruksområde och öppna landskap med mest grusvägar. Avslutningen på etappen är i skogsnatur.  Inköpsmöjligheter finns vid Romeleåsens golfbana ca 5 km in på etappen samt efter slutet på etappen i Blentarp (livsmedelsaffär).

Jag sprang etappen på ca 2 timmar inkl rast vid affären i Blentarp, fotande och  filmande.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 20, Blentarp  - Snogeholm, 12 km den 29 juni 2019

Etapp 20 mellan  Blentarp och Snogeholm 12 km går de första 5 kilometerna på grusvägar i jordbrukslandskap med inslag av skog. Efter ca 5 km kommer man till Sövdesjön som det är mycket härligt att springa längs, då den liksom naturen bredvid är mycket vacker.  Här finns fina badplatser och i Sövde samhälle med sina gamla hus och gamla kyrka från 1600-talet finns inköpsmöjligheter.  slott. Jag sprang etappen på en drygt två timmar. 

Nästa dagsetapp (den 1 juli) blir från Torup till Fru Alstad, etapp 21 och slutligen den sista på Nord till sydleden, Fru Alstad till Trelleborg, etapp 22.  Sedan är även Nord till sydleden avklarad och endast Skåneled 1 Kust till Kust-leden, originalet är kvar!

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 21, Torup - Fru Alstad, 18 km den 1 juli 2019

Den 1 juli 2019 sprang jag de två avslutande etapperna på Nord till sydleden, Torup - Fru Alstad och Fru Alstad - Trelleborg.

Etapp 21 Torup - Fru Alstad, 18 km  börjar i bokskogen i Torup men efter några kilometer kommer man sedan ut i det skånska öppna jordbrukslandskapet. Bortsett från de första kilometerna i bokskogen på motionsleder och en bit därefter går etappen uteslutande på vägar (grus och asfalt). Etappen är mycket lättsprungen även om det är långa sega sugande backar här och där.  Jag sprang etappen på knappt tre timmar. Inköpsmöjligheter finns i Torup och i Svedala som man passerar efter drygt fem km. Vindskyddet i Fru Alstad ligger bredvid kyrkan där det också finns toalett och vatten. 

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 22, Fru Alstad - Trelleborg, 13 km den 1 juli 2019

Etapp 22 på Nord till sydleden går mellan Fru Alstad och Trelleborg och är 13 km. Det är den avslutande etappen på leden som totalt är ca 32 mil lång och går från Hårsjö i norr. Etappen är uteslutande en vägled (grus och asfalt) genom ett böljande skånskt jordbrukslandskap med passeringar av några mindre genuint skånska samhällen, Virestad, Kyrkköpinge bl a.  Det finns inga inköpsmöjligheter under etappen men självklart då man kommer till Trelleborg. Jag sprang etappen på en drygt två timmar.

Nu är också Nord till Sydleden avklarad och endast Kust till kustleden återstår. Jag kommer dock att ta timeout från Skåneleden under juli månad för att spara mitt vänstra knä som för tillfället omöjliggör längre spring än fem - sex mil. Den 20 juli ska jag springa Swedish Alpine Ultra mellan Nikkaluokta och Abisko, 107 km så till dess måste mitt knä vara i bättre skick än nu. På återseende i aug.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora