SL1, Kust till kustleden går från Sölvesborg till Båstad sedan till Ängelholm, 370 km, 27 etapper  

Ledens sträckning (370km med 25 etapper enligt skaneleden.se) kan ses på kartan. Jag springer i regel mer än en etapp/dag och det kan ibland vara smärre skillnader i min beräkning av distanser (med hjälp av appen Runkeeper) och Skåneledens mätningar. GPX-filer kan laddas ner till mobil för varje etapp på SL1 skaneleden.se. Man måste då ha en app i mobilen. Jag använder mig av appen Topo GPS för karta över etappen och som också visar exakt var jag befinner mig. Skåneleden är väldigt bra utmärkt men mobilkartan ger en extra trygg att inte gå vilse. I bilder och filmer under varje etapp beskriver jag bl a ledens framkomlighet, underlag, nivåskillnader, natur, miljö och det vackra och annorlunda jag ser.  För varje etapp finns två filmer, en kortare  (1 - 5 min) med musik och en längre (5 - 8 min). Den längre är med spontant prat om det jag ser, upplever, tankar, minnen samt ibland också halvtaskig sång och textskapande om Skåneleden. Oavsett vilken ni väljer, så välkomna att titta!  När hela leden är avklarad skapar jag en ca 7 - 10 min lång film om hela  leden.

Etapp 1, Sölvesborg -  Grundsjön, 15 km den 9 aug 2019

Jag åkte buss kl 06.12  från Ystad till Kristianstad, där jag bytte till tåg till Sölvesborg, totalt ca 2,5 timmes resa.  Den 5 aug gjorde jag samma resa men då jag steg av tåget i Sölvesborg, glömde jag min actionkamera och stabiliseringshandtag (gimbal) på tåget, vilket gjorde att jag inte sprang utan åkte hem med vändande tåg.  Fick köpa ny utrustning, då jag tyvärr inte räknar med att få tillbaka den kvarglömda. Mycket ledsamt och kostsamt men det är bara att glömma och köra vidare.  Den 9 aug sprang jag  bara de två första etapperna (30 km), då jag dras med lite skavanker (knäna framför allt) sedan jag sprang de nästan elva milen Nikkaluokta - Abisko i Swedish Alpine Ultra den 20 - 21 juli. Jag är mycket glad för att jag bestämde mig för att bara springa 31 km, då både denna etapp och etapp 2 var mycket tuffare än jag räknat med. Men det är ju de första Skåneledsetapperna  som invigdes 1978 och då man drog dem så ville man ju verkligen dra en fin och riktig bra vandringsled, vilket man verkligen lyckades med.

Den första etappen på SL1-leden går från Sölvesborg i Blekinge till Grundsjön , som ligger på gränsen mellan Skåne och Blekinge och är nästan exakt 15 km lång. Den går bara i skog och upp och ner på Ryssberget, så den är  tuff, i a f var den det för mig.  Jag sprang och gick etappen på knappt tre timmar. Etappen kategoriseras som "medel" på Skåneledssidan men jag tycker nog den är lite tuffare än "medel", om än  inte "utmanande".

Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Etappen avslutas vid den lilla och vackra Grundsjön, där det finns fiskemöjligheter och som dessutom är en bra rastplats. Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. Men ibland behöver man GPX-filen, så den är en trygghet att ha laddat ner.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 2,  Grundsjön - Östafors, 16 km den  9 aug 2019

Den andra  etappen på SL1-leden går från  Grundsjön till Östafors och är  ca 16 km lång. Den går bara i skog. Den är ansedd som "medel" på Skåneledssidan men jag har sprungit många etapper som varit "medel" och som varit mycket lätta, så den här etappen skulle jag vilja kategorisera som tuffare än "medel". Den var i alla fall för mig ganska tuff.  Upp och ner mest hela tiden.  Jag sprang sträckan på drygt tre timmar och mot slutet fick jag kämpa på rejält eftersom jag skulle passa en buss i Östanfors (går bara en gång/timme).

Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen men vill man så finns det en transportled ungefär vid halva etappen, som är 2 km och går till Näsum, där man kan handla. Etappen avslutas vid vindskyddet  i  Östafors.  Därifrån är det sedan bara  en knapp km till busshållplatsen i Östafors, där jag tog bussen  till Bromölla och sedan tåg till Kristianstad och därifrån buss hem till Ystad.  Jag var glad att jag redan innan jag åkte hade bestämt att jag bara skulle ta två etapper på totalt drygt 30 km i dag, då dagens 31 km var slitsamma.   Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. Men ibland behöver man GPX-filen, så den är en trygghet att ha laddat ner.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 3, Östafors - Bökestad, 9 km den  15 aug 2019

Etapp 3 börjar i  det lilla samhället Östafors, en gång i tiden fortfarande litet men ändå ett blomstrande samhälle med arbetsmöjligheter.  Etappen är lite drygt 9 km lång och börjar nere vid forsen och vindskyddet för att sedan slinga sig upp i ca en dryg km. Det är en skogsetapp med inslag av lite beteshagar, vackra sådana som ligger högt och med inslag av enbuskar. Från km 2 till och med kilometer 6 går etappen i olika natur, granskog och bokskog men den går också på många spångar i lite mer blöta marker.  De kilometerna är kanske lite tuffare än lätt då underlaget är ganska stenigt och fyllt med rötter här och var. De sista tre kilometerna är etappens tuffaste och hade hela etappen varit sådan så skulle man direkt få klassa den som utmanande. Etappen avslutas vid ett härligt vindskydd strax intill sjön Raslången, där man om man ska slå läger får tampas även med paddlare, då Raslången passar utmärkt för lugn kanotpaddling.

Inga inköpsmöjligheter finns på etappen och ej heller vid start och slut på etappen. Jag småsprang, filmade och fotade och rastade varför etappen tog drygt två timmar. Bra markeringar längs leden men för extra säkerhet ladda ner GPX-filen från skåneleden.se.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 3A, Bökestad - Olofström, 12 km den  15 aug 2019

Den för året nya etappen 3A Bökestad - Olofström binder samman Skåne och Blekingeleden på ett förnämligt sätt då etappen enligt mig är en omväxlande etapp mellan två sjöar, Raslången och Halen Blekinges största sjö. Etappen står som utmanande på Skåneledens sida och den är mycket kuperad så av den anledningen gör den kanske skäl för klassificeringen. Jag som springer är mycket beroende av underlaget och underlaget på denna etappen har varit överlag mycket springvänligt. Men visst har det funnits delar där det varit mycket sten och rötter på underlaget, dock inget som jag har störts av. Så för mig var etappen medel. Etappen kommer garanterat att hamna högt när jag efter avslutat Skåneledsprojekt ska plocka ut de tio etapper som jag kommer att benämna "pärlor". Jag kommer då också att ge lite ris för ett par etapper som inte är några roliga vandingsetapper.  

Jag sprang etappens 12,5 km på drygt 2 timmar. En etapp som avslutades vid Halens  camping i Olofström, en som jag tycker liten och familjär camping med fina bad och möjligheter till paddling och fiske bl a. Inköpsmöjligheter finns inte under etappen men väl
på campingplatsen och så klart i Olofström, ca 1,5 km bort, dit jag småsprang och gick för att ta bussen till Bromölla, tåg Bromölla till Kristianstad och där Skåneexpressen (buss) till Ystad. En resa på nästan exakt 3 timmar.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 4, Bökestad - Brotorpet, 13 km den  X aug 2019

Etapp 5 kommer jag att springa tillsammans med etapp 5 och 6 under augusti.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 5, Brotorpet - Vesslarp, 13 km den  X aug 2019

Etapp 5 kommer jag att springa tillsammans med etapp 4 och 6 under augusti.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 6, Vesslarp - Glimåkra, 19 km den  X aug 2019

Etapp 6 kommer jag att springa tillsammans med etapp 4 och 5 under augusti.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora

Etapp 6A,  Breanäsleden, 19 km den  13 aug 2019

Etapp 6A är en fristående etapp på Kust till kustleden och börjar mitt på etapp 6 och slutar i Breanäs efter 19 km. Leden fortsätter inte därifrån. Etappen är en riktig skogsetapp och då jag sprang den den 13 augusti 2019 var det på många ställen av de  första kilometerna helt igenvuxet och svårframkomligt. Där behöver röjas. Den första hälften är lite tuff mycket p g a svårframkomlighet. Den andra hälften är däremot  lättframkomlig och lätt att springa.   Jag sprang och gick etappen på knappt fyra timmar, vilket ju kan tyckas länge men jag filmar, fotar och rastar i den tiden.

Det finns inga inköpsmöjligheter på etappen. Etappen avslutas  vid en bra rastplats och  vindskydd i Breanäs bara några tiotal meter från sjön Immeln.   Markeringar av Skåneleden är mycket lätta att se, då de är ofta förekommande. Men ibland behöver man GPX-filen, så den är en trygghet att ha laddat ner.

Här är en länk till etappen på skaneleden.se  med både GPX-fil och annan info.

Några bilder från etappen, klicka så blir de stora